Jeśli jesteś fanem twórczości Tolkiena, wiesz, że w książkach Mistrza występuje sporo obżartuchów. Bo powiedzmy sobie szczerze, hobbity i krasnoludy wprost uwielbiają jeść! Dobre trunki, strawa i towarzystwo przyjaciół to to, co w Shire ceni się najbardziej. Chcecie dowodów? Przypomnijcie sobie scenę, w której poczciwego Bilba odwiedza Gandalf i trzynastu krasnoludów, planujących niebezpieczną przygodę.
Miałam wtedy wrażenie, że spiżarnia głównego bohatera napełnia się sama w jakiś magiczny sposób. W końcu kto bez problemu (i wcześniejszego przygotowania) może uraczyć aż czternastu gości piwem, plackami, ciastkami, maślanymi bułeczkami, ciastem, kawą, porterem, winem, jajkami, konfiturami malinowymi, szarlotką, pasztecikami z mięsem, serem, gulaszem wieprzowym z sałatą, pieczonymi kurczętami, pomidorami i biszkoptem1? Chyba jedyne z tej listy, co każdy z nas trzyma zachomikowane w domu, to konfitury. Bilbo miał wtedy istne urwanie głowy, bo każdy gość wyrażał ochotę na coś innego: Ten wołał o piwo, tamten o porter, ów o kawę, a wszyscy o ciastka; toteż hobbit miał przez pewien czas pełne ręce roboty2. Jednakże wrodzona gościnność mieszkańców Shire sprawiła, że gospodarz, mimo trudów i strachu o zawartość spiżarni, zapewnił krasnoludom i czarodziejowi prawdziwą biesiadę.
Chyba każdemu z nas w trakcie czytania wspomnianej powyżej sceny albo opisu obchodów urodzin Bilba w Drużynie Pierścienia ciekła ślinka. Czasem myślę, że sam Tolkien jako dziecko (bo Shire to literackie odzwierciedlenie angielskiej wsi czasów dzieciństwa i młodości autora) był łasuchem, w końcu tak barwnie przedstawiał w swoich powieściach przeróżne pyszności. Jeśli chcecie, by Śródziemie zagościło w waszych kuchniach, poniżej przytaczam przepisy na legendarne Lembasy (podobno zaledwie kęs zaspokaja głód dorosłego człowieka) oraz Pudding z Shire.
Chleb elfów (Lembasy) – około 12 sztuk
Składniki:
- 300 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść jagód goji (można je zastąpić na przykład rodzynkami czy orzechami)
- 1 jajko
- 100 mililitrów mleka
- 2-3 łyżki stołowe miodu
- 100 gram cukru pudru.
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodaj kolejno proszek do pieczenia i cukier, a następnie wymieszaj je ze sobą. Mleko, miód i jajko zmiksuj w osobnej misce, a następnie wlej je do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszaj, dodaj jagody i porządnie ugnieć ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkuj i potnij na kwadraty. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Lembasy należy piec w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni przez około piętnaście minut (aż się lekko zarumienią).
Pudding z Shire – około 10 porcji
Składniki:
- 200 gram mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 100 mililitrów mleka.
Wykonanie:
Do przesianej przez sitko mąki dodaj pozostałe składniki, a następnie wymieszaj je ze sobą dokładnie (mikserem lub trzepaczką). Tak powstałą masę przełóż do foremek na muffiny mniej więcej do połowy jej wysokości. Pudding należy piec w temperaturze dwustu stopni przez dwadzieścia minut.
Pudding z Shire można podawać z podsmażonymi grzybami (czyli w sam raz na jesień) i świeżymi ziołami. Stanowi on doskonały dodatek do gulaszu (zarówno mięsnego, jak i warzywnego) w zastępstwie za ziemniaki.
Przepisy pochodzą z książki: Wnuk P., Kuchnia filmowa, Kraków 2013.
Po więcej przepisów z filmów, książek i seriali zapraszam na blog autorki.
1 J. R. R. Tolkien, Hobbit. Czyli tam i z powrotem, tłum. M Skibiniewska, s. 13-17.
2 Tamże, s. 14.
To jest coś, czego brakowało mi w moim nudnym życiu. Teraz będę się obżerać lembasami <3
Jak wrócę z urlopu to sobie zrobię lembasy! <3