Site icon Ostatnia Tawerna

Śniło mi się, że jadłem wspaniały obiad – przepis na Pudding z Shire i Lembasy

Jeśli jesteś fanem twórczości Tolkiena, wiesz, że w książkach Mistrza występuje sporo obżartuchów. Bo powiedzmy sobie szczerze, hobbity i krasnoludy wprost uwielbiają jeść! Dobre trunki, strawa i towarzystwo przyjaciół to to, co w Shire ceni się najbardziej. Chcecie dowodów? Przypomnijcie sobie scenę, w której poczciwego Bilba odwiedza Gandalf i trzynastu krasnoludów, planujących niebezpieczną przygodę.

Miałam wtedy wrażenie, że spiżarnia głównego bohatera napełnia się sama w jakiś magiczny sposób. W końcu kto bez problemu (i wcześniejszego przygotowania) może uraczyć aż czternastu gości piwem, plackami, ciastkami, maślanymi bułeczkami, ciastem, kawą, porterem, winem, jajkami, konfiturami malinowymi, szarlotką, pasztecikami z mięsem, serem, gulaszem wieprzowym z sałatą, pieczonymi kurczętami, pomidorami i biszkoptem1? Chyba jedyne z tej listy, co każdy z nas trzyma zachomikowane w domu, to konfitury. Bilbo miał wtedy istne urwanie głowy, bo każdy gość wyrażał ochotę na coś innego: Ten wołał o piwo, tamten o porter, ów o kawę, a wszyscy o ciastka; toteż hobbit miał przez pewien czas pełne ręce roboty2. Jednakże wrodzona gościnność mieszkańców Shire sprawiła, że gospodarz, mimo trudów i strachu o zawartość spiżarni, zapewnił krasnoludom i czarodziejowi prawdziwą biesiadę.

Kadr z pierwszej części „Hobbita”

Chyba każdemu z nas w trakcie czytania wspomnianej powyżej sceny albo opisu obchodów urodzin Bilba w Drużynie Pierścienia ciekła ślinka. Czasem myślę, że sam Tolkien jako dziecko (bo Shire to literackie odzwierciedlenie angielskiej wsi czasów dzieciństwa i młodości autora) był łasuchem, w końcu tak barwnie przedstawiał w swoich powieściach przeróżne pyszności. Jeśli chcecie, by Śródziemie zagościło w waszych kuchniach, poniżej przytaczam przepisy na legendarne Lembasy (podobno zaledwie kęs zaspokaja głód dorosłego człowieka) oraz Pudding z Shire.

Chleb elfów (Lembasy) – około 12 sztuk

Składniki:

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodaj kolejno proszek do pieczenia i cukier, a następnie wymieszaj je ze sobą. Mleko, miód i jajko zmiksuj w osobnej misce, a następnie wlej je do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszaj, dodaj jagody i porządnie ugnieć ciasto.

Wyrobione ciasto rozwałkuj i potnij na kwadraty. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Lembasy należy piec w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni przez około piętnaście minut (aż się lekko zarumienią).

Pudding z Shire – około 10 porcji

Składniki:

Wykonanie:

Do przesianej przez sitko mąki dodaj pozostałe składniki, a następnie wymieszaj je ze sobą dokładnie (mikserem lub trzepaczką). Tak powstałą masę przełóż do foremek na muffiny mniej więcej do połowy jej wysokości. Pudding należy piec w temperaturze dwustu stopni przez dwadzieścia minut.

Pudding z Shire można podawać z podsmażonymi grzybami (czyli w sam raz na jesień) i świeżymi ziołami. Stanowi on doskonały dodatek do gulaszu (zarówno mięsnego, jak i warzywnego) w zastępstwie za ziemniaki.

Przepisy pochodzą z książki: Wnuk P., Kuchnia filmowa, Kraków 2013.

Po więcej przepisów z filmów, książek i seriali zapraszam na blog autorki.

1 J. R. R. Tolkien, Hobbit. Czyli tam i z powrotem, tłum. M Skibiniewska, s. 13-17.

2 Tamże, s. 14.

Exit mobile version